TIG lasapparaten

 • Wat is TIG lassen?

  TIG lassen (Tungsten Inert Gas) valt onder elektrisch booglassen. Hierbij wordt er een contante stroomsterkte gebruikt om te lassen. Deze manier van lassen werkt met een niet afsmeltende tungsten elektrode, in combinatie met een inert beschermingsgas (wegens hoge temperaturen). Extra lasmateriaal kan worden toegevoegd, maar dat moet je handmatig doen.

  Er wordt een kortsluitingsboog getrokken tussen het werkstuk en de wolfraamelektrode, die gestart wordt door een korte hoogspanningsontlading (HF). Deze boog zorgt voor warmte die de verschillende werkstukken met elkaar gaan verbinden. De elektrode wordt niet versmolten met het werkstuk. Om de las te beschermen en verbranding  te voorkomen, wordt een extern gas gebruikt zoals argon, helium of CO2. 

  TIG lassen kan met gelijkstroom (DC, Direct current) of wisselstroom (AC, Alternating current).

 • Wanneer TIG lassen?

  TIG lassen biedt een hele hoge laskwaliteit, omdat alle lasparameters onafhankelijk van elkaar werken. Het geeft een zeer zuivere lasnaad (zonder insluitsels in de slak), en is uitermate geschikt voor veeleisend laswerk.

  Tijdens het lassen krijg je geen spatten. Je hebt dus de hele tijd goed zicht op je laswerk. Er is ook bijna geen uitstoot van lasgassen. TIG lasapparaten hebben een groot verstelbaar regelbereik en het lasproces kan ook makkelijk geautomatiseerd worden. Let er wel op dat je een lashelm hebt met een hoge filter-capaciteit, want de UV-straling is hoger dan bij MMA en MIG-MAG lassen).

  TIG lassen is een vrij traag lasproces, en dus redelijk tijdrovend. Het is eerder een dure technologie en het vraagt vrij veel kennis en ervaring. TIG lassen is ook windgevoelig. 

  TIG lasapparaten zijn zeer geschikt om staal, RVS, gietijzer, nikkel, koper en titanium te lassen als je met gelijkstroom (DC, Direct current) last en aluminium, magnesium en hun legeringen, brons ens brazeren als je met wisselstroom (AC, Alternating current) last. Ook uitstekend voor het lassen bij dunne plaatdiktes omdat de lassnelheid redelijk laag is. Eigenlijk kunnen bijna alle smeltbare metalen gelast worden met een TIG lastoestel. 

 • TIG aanstrijkmethodes

  Scratch
  De tungsten-elektrode wordt over het werkstuk gestreken. Omwille van het veelvuldige contact tussen de elektrode en het werkstuk, slijt de tungsten-elektrode na verloop van tijd echter af en moet ze vervangen worden.

  Lift
  Het aanstrijken van de vlamboog door de elektrode tegen het werkstuk te tikken en die na het contact onmiddellijk terug te trekken. Op het moment dat de elektrode wordt weggetrokken van het werkstuk, ontstaat er een vonk die de vlamboog start.
  Aangezien er geen hoge frequentie gebruikt wordt bij de LIFT methode, is er geen elektromagnetische storing van de omgeving en bovendien is de slijtage van de tungsten-elektrode beduidend lager dan bij de scratch aanstrijken.

  High Frequency – HF
  De vlamboog wordt gestart door een hoge frequentie-vonk die vanuit de toorts naar het werkstuk wordt gestuurd. Er is dus geen fysisch contact tussen de elektrode en het werkstuk, waardoor er geen tungsten-deeltjes in de las zitten en waardoor de tungsten elektrode niet verslijt.

 • Types elektrodes en materialen voor TIG lassen

  Berekening nodige lasstroom per mm plaatdikte:

  • Aluminium: 50A
  • Staal en RVS: 30A

  Tungsten elektrodes

  Elektrode      
  type  
  Kleur         Stroom  Easy Start   Arc 
  stability 
  Lange
  levensduur 
  Werkt 
  op lage
  ampère 
  Werkt op hoge
  ampères met
  dezelfde dia    
  Weestand 
  tegen poutie  
  Zuiverheid 
  Zuivere 
  Tungsten 
  groen AC x x x Beperkt x
  Tungsten - 
  Cerium 
  Oranje
  Grijs * 
  DC x x x Goed x
  Tungsten - 
  Lantanium 
  Zw. / Bl. / 
  Goud 
  DC
  AC
  x x x x Goed x
  Tungsten - 
  Zirconium 
  Bruin AC x x x Perfect x
  Tungsten - 
  Thorium 
  Geel
  Rood * 

  DC

  x x x Goed x

  Elektrodes & materialen

  Materiaal                                   Lasstroom         Tungsten elektrode type           Gas                                         
  Aluminium AC Zuivere - Zr Argon
  AC La
  Koper en legeringen DC Zuivere - Ce - La Argon
  Magnesium en legeringen AC Zuivere - Zr Argon
  AC La
  Nikkel en legeringen DC Ce - La - Th Argon / Argon - Helium
  Inox DC Ce - La - Th Argon / Argon - Helium
  Lage legering staal DC Ce - La - Th Argon / Argon - Helium
  Titanium DC Ce - La - Th Argon / Argon - Helium

10 resultaten
 • Resultaten per pagina
10 resultaten
 • Resultaten per pagina